Frymëmarrja e keqe

20/11/2015

frymemarrja-e-keqe2  

Era e keqe

Je afruar t’i pëshpëritësh një shokut diçka në vesh dhe mund ta kuptosh nga paraqitja e fytyrës së tij se diçka nuk është në rregull. A mund të jetë frymëmarrja jote? Mbase nuk do duhej të vendosnit më shumë hudhra në hamburgerin tënd gjatë drekës. Çfarë ka të bëjë një fëmijë me erën e keqe? Lajmi i mirë është që, frymëmarrja e keqe mund t’i ndodhë çdokujt të paktën një herë në jetë. Le t’a mësojmë si mund ta zbulojmë, parandalojmë dhe trajtojmë atë.

Çfarë është ajo erë?

Frymëmarrja e keqe është zakonisht emri për gjendjen mjeksore të njohur si halitosis (thuhet: hal-i-to-sis). Shumë gjëra të ndryshme mund ta shkaktojnë halitosisin – nga mos pastrimi i dhëmbëve në mënyrë të rregulltë deri te gjendje të ndryshme mjeksore. Nganjëhërë frymëmarrja e keqe e dikuj mund të ju shtyjë larg – dhe ai apo ajo mund të mos e kuptojnë që ekziston ky problem. Ekzistojnë taktika (të mira) që mund t’i shfrytëzoni pa pasur nevojë të flisni shumë,

14/10/2015

kujdesi ndaj dhëmbëve

Shëndeti dhe kujdesi ndaj dhëmbëve

Çelësi për dhëmbë të bardhë dhe buzëqeshje të shëndetshme gjatë jetës tuaj është praktika e higjienës së duhur orale. Edhe të rriturit mund të fitojnë dëmtim të dhëmbëve, gjithashtu edhe sëmundje të mishit të dhëmbëve, që mund të pasojnë me probleme serioze. Kujdesi ndaj dhëmbëve është shumë i rëndësishëm në mbarëvajtjen e shëndetit tonë në përgjithësi, si atij trupor edhe atij mental.

Pse është i rëndësishëm kujdesi ndaj dhëmbëve?

Gjatë jetës tonë, ekzistojnë disa gjëra që janë shumë të rëndesishme për kujdesin ndaj dhëmbëve, gjë që ndikon në shëndetin e trupit tonë në përgjithësi. Keni dëgjuar për moton: “Dhëmbë të shëndoshë, në trup të shëndoshë”. Kjo është qështja. Kujdesi ndaj dhëmbëve është esencial për të pasur shëndet të mirë dhe për të kuptuar më shumë ndiqni hapat në vazhdim që duhet ti praktikoni për shëndetin tuaj oral:

  • Pastroni dy herë në ditë dhëmbët tuaj me pastë nga fluoruri që të largoni pllakë