Si të i mbani dhëmbët e pastër

16/02/2016

Si të i mbani dhëmbët e pastër

Pastroni dhëmbët më pastë flourid dy herë në ditë nëse nuk i pastroni mirë. Kontribon për mishin e dhëmbit dhe prishjen e dhëmbit. Pastrimi i dhëmbëve ndalon ndërtimin e stemës. Mundohuni të pastroni çdo sipërfaqe në të gjithë dhëmbët tuaj.

Kur duhet të i pastroni dhëmbët?

Pastroni dhëmbët përafërsisht dy minuta natën para se të flini dhe në një rast tjetër çdo ditë.

Dentisti juaj apo higjienisti mundet të ju jap shumë këshilla rreth shëndetit dental dhe kërkesave tuaja.

A duhet të përdorni brushë normale apo elektronike?

Nuk ka rëndësi se a e përdroni një brushë manual apo elektronike. Që të dyja janë të mira, përderisa ju i pastroni të gjitha sipërfaqet në dhëmbët tuaj dhe përdorni pasta fluoride. Megjithatë, disa njerëz e kanë më të lehtë të pastrojnë dhëmbët e tyre me brushë elektronike.

Çfarë duhet të shikoni te një brushë e dhëmbëve?

Për disa të moshuar, një brushë e dhëmbëve me kokë të vogël dhe kompakte, e bërë me fije të gjata dhe të shkurtëra është e mirë. Fije të buta dhe mesatare janë më të mirë për shumicën e njerëzve.

Nëse jeni duke përdorur një brushë elektronike, një e cila është me kokë lëkundëse ose rrotulluese mund të funksionojë më mirë sesa një brushë manual.

Megjithatë, të jeni të sigurtë të i pastroni dhëmbët dy herë në ditë është më e rëndësishme sesa çfarë brushe jeni duke përdorur. Nëse jeni në dyshime, pyeteni dentistin.

Çfarë lloj pastë të dhëmbëve duhet të përdorni?

Është e rëndësishme të përdorni një pastë të dhëmbëve me një koncentrim të duhur të flouridit. Shikoni paketimin për të gjetur se sa flourid secili brand ka.

  1. Të rriturit duhet të përdorin pastë të dhëmbëve e cila përmban 1,350 pjesë për milion (ppm) fluoride.
  2. Fëmijët nuk kanë nevojë të përdorin pastë speciale të dhëmbëve për fëmijë. Fëmijët e të gjithë moshave mund të përdorin pastën familjare, përderisa përban 1,350 – 1,500 (ppm) fluoride. Fëmijët e moshës gjashtë vjeçarë e më poshtë të cilët nuk kanë dhëmbë të prishur mund të përdorin pastë të dhëmbëve me forcë të ulët për fëmijë, por sigurohuni që të përmban të paktën 1,000ppm fluoride.
  3. Më poshtë se mosha tre vjeçare, fëmijët duhet të përdorin vetëm pak pastë të dhëmbëve. Fëmijët e moshës gjashtë vjeçare duhet të përdorin pastë të dhëmbëve në madhësi të bizelës pikë. Sigurohuni që fëmijët të mos e lëpijnë ose të hajnë pastën e dhëmbëve nga lavamani.

Dentisti juaj mund të ju këshilloj juve ose fëmijës tuaj të përdorni pastë të dhëmbëve me një numër të madh koncentrati flourid.

Si t’i pastroni dhëmbët

Sigurohuni që t’i pastroni të gjitha sipërfaqet e tërë dhëmbëve, e cila do të zgjatë afër dy minuta. Mbani në mend të i pastroni edhe brenda sipërfaqes, jashtë sipërfaqes dhe pjesën e kafshimit të dhëmbëve tuaj.

Si t’i ndihmoni fëmijëve të i pastrojnë dhëmbët

Fëmijët kanë nevojë të ndihmohen ose të mbikqyren të i pastrojnë dhëmbët derisa ata të paktën janë shtatë vjeçarë.

Mos i pastroni dhëmbët me ujë menjëherë pas pastrimit me brushë të dhëmbëve

Pas pastrimit, pështyni të gjitha mbetjet e pastës së dhëmbëve. Mos i pastroni gojën tuaj menjëherë pas pastrimit me brushë, pasi të pastrohet koncentrati flourid e mbetur të pastës së dhëmbëve, duke e dobësuar atë dhe duke e zvogëluar efektet e saj parandaluese.

A duhet të përdorni pastrues të gojës?

Të përdorni pastrim të gojës e cila përmban fluoride mund të ju ndihmojë të parandaloj prishjen e dhëmbit, por mos përdorni pastues të gojës – edhe ato me fluoride – menjëherë pas pastrimit të dhëmbëve tuaj ose do t’i largojë koncentratin flourid në pastën e dhëmbëve të mbetur në dhëmbët tuaj. Zgjidhni një kohë tjetër të përdorni pastruesin, si p.sh. pas drekës. Mos pini dhe hani për 30 minuta pas përdorimit të pastruesit flourid.

Si të përdorni perin dental?

Pastrimi me pe nuk është për të larguar ushqimin e mbetur në mes të dhëmbëve. Pastrimi i rregullt me pe mund të ju zvogëlon sëmundjen e mishit të dhëmbëve dhe frymarrje të keqe duke larguar pllakëzën e cila formohet në pjesën e mishit të dhëmbit. Është më mirë të pastroni me pe para se të i pastroni dhëmbët.

  1. Merrni 12 – 18 inça (30 – 45 cm) të perit, dhe mbajeni që të keni disa inça të perit është në mes të duarve tuaj.
  2. Futeni perin në mes të dhëmbëve dhe në pjesën në mes të dhëmbit dhe mishit të dhëmbit, aq sa mund të shkojë.
  3. Pastroni me pe në 8 – 10 lëvizje, lartë dhe poshtë në mes të çdo dhëmbi, të largoni ushqimin dhe pllakëzën.

Vizitoni Klinikën Gjermane dhe ktheni bukurin e buzëqeshjes suaj. Duke pasur një të qeshur të bukur ju do të qeshni më shumë dhe do të ndiheni më sigurtë me të, prandaj na telefoni në 038 51 88 44 për të caktuar një termin, kontrolla dhe konsulta janë pa pagesë.

Posted in Dhëmbët by admin | Tags: , ,