Pasta e dhëmbëve

13/10/2015

klinika gjermane 2

Pasta është një substancë e butë, e aplikuar nga një tub mbi dhëmbët, e cila është shumë efektive në pastrimin e tyre. Ajo heq grimcat e ushqimit nga sipërfaqja e dhëmbëve. Fluori përmban brenda pastë dhëmbësh qe ndihmon në mbrojtjen e dhëmbëve kundër prishjes si dhe sëmundjet e mishit të dhëmbëve. Pasta e dhëmbëve gjithashtu ofron frymëmarrje të freskët dhe një buzëqeshje të shëndetshme.

Pastrimi i dhëmbëve, fluori dhe pastrimi me pe janë komponentet thelbësore të higjienës dentare. Efikasiteti i tyre mund të rritet më tej me pastrim profesional nga dentisti.

Çfarë është pasta e dhëmbëve dhe nga cka përbëhet?

Pasta e dhëmbëve është prodhuar nga një formule e caktuar e cila vlen për shumë Brende të njohura, edhe pse mund të ketë theks me ndonjë përbërës të caktuar. Kjo gjë ndihmon për të dalluar atë ndermjet brendeve të ndryshme.

Pasta e dhëmbëve ose shumëllojshmëria e tyre përmban përbërësit e mëposhtem:

Fluor: kjo substancë është shtuar te shumica e brendeve të pastave dhe sistemeve  te ujit në Britani të Madhe. Fluori forcon dhëmbët dhe ndihmon në mbrojtjen e tyre kundër prishjes, por që të arrihet kjo mjaftonë një sasi e vogël.

Thickener: ky përbërës i jep pastes se dhëmbëve cilësin e saj karakteristike dhe bashkon të gjithë përbërësit e tjerë.

Detergent: Pastruesi luan një rol të rëndësishëm në heqjen e mbeturinave te ushqimit nga dhëmbët dhe ndihmone të kemi frymarrje të freskët.

Humectant: një përbërës i cili është përgjegjës për mbajtjen e pastës në lagështi përderisa është në tub. Ajo gjithashtu kontribuon në cilësin e saj.

Abrasive: ky përbërës ndihmon për të hequr pllakëzat bakteriale dhe çdo lloj njolle ​​në dhëmbë. Ato janë të dizajnuara për të mos dëmtuar ose hequr smaltin në dhëmb.

Flavouring:  është një aspekt i rëndësishëm i pastes se dhëmbëve dhe përfshin nenexhik dhe kanellë. Aromatizuesi siguron që pasta e dhëmbëve te ketë shije të këndshme dhe shpesh është një nga arsyet pse njerëzit zgjedhin një markë të veçantë.

Colouring:  funksionon në të njëjtën mënyrë si aromatizuesi. Pastat janë në dispozicion në një game ngjyrash dike filluar nga pasta e bardhë e pastër deri në pastë dhëmbësh me vija me ngjyrë.

Pasta për dhëmbë të ndjeshëm përmbajnë klorur kaliumi i cili ndihmon për t’i mbrojtur ata kundër ‘hiperdjeshmërisë dentine’.

 

Çfarë është ‘hiperdjeshmëria dentine’?

Hiperdjeshmëria dentine është një gjendje ku dentina e dhëmbit është ekspozuar që e lë atë të prekshme për ekstremet e temperaturës. Treguesit qe dikush ka hiperdjeshmëria dentine janë kur ata konsumojnë nxehtë / ftohtë / ushqime të ëmbëla dhe lëngje të cilat shkaktojne një reagim të dhimbshëm.

Arsyeja për këtë është një seri e ‘tubthave’ që shkon nga pjesa e jashtme e dentines dhe lidhet me nervat brenda qendës së saj. Këto tubtha përmbajnë lëng që lëviz kur në kontaktojn me ndonjë gjë të nxehtë, të ftohtë ose me sheqer dhe stimulojnë nervat.

Kjo shkakton dhimbje dhe parehati kur dhëmbët janë në kontakt me pije të nxehtë apo të ftohtë.

Ka pasta të cilat janë projektuar posaçërisht për dhëmbë të ndjeshëm. Ato përmbajnë kripëra klorid kaliumi që hyjnë tubthave hapura dentine dhe mbyllin ato. Kjo pastaj mpin nervat dhe parandalon çdo ndjenj dhimbje dhe parehatije.

Është e këshillueshme të na vizitoni nëse keni ndonjë dhimbje për shkak të Hipendjeshmërisë Dentine pasi që kërkohet një kontroll e mëtejshme. Dentisti do të ju këshilloj si të bëhet trajtimi, dhe përdorimin e pastës se dhëmbëve për dhëmbë të ndjeshëm.

 

Çfarë lloje të pastave për dhëmbë janë në dispozicion?

Ka një grup të madh të pastë dhëmbësh në dispozicion që të gjithë pretendojnë të jenë më të mira për dhëmbët tuaj. Kjo zgjedhje e pakufizuar përfshin pasta të cilat janë më të mira për trajtimin e gurit, pasta të cilat mbrojnë kundër dëmtimit të dhëmbëve dentare dhe pasta që zbardh dhëmbët.

Shumë shpesh është çmimi ose një Brend i veçantë që dikton zgjedhjen, por në shumicën e rasteve kjo është thjesht një rast i preferencave personale.

Dhëmbët ndryshojnë në mes individëve dhe një lloj i veçantë i pastes se dhëmbëve mund të përshtatet një personi, por jo gjithsesi një tjetëri.

 

Llojet e pastave të dhëmbëve që janë në dispozicion:

Pastë dhëmbësh normale apo standarde: Këto lloje të zakonshme të pastës prodhohen nga një formulë bazë dhe janë efektive në pastrimin e tyre.

Pastë dhëmbësh për fëmijë: këto janë projektuar posaçërisht për nevojat e dhëmbëve të fëmijëve. Ato përmbajnë sasi më të vogël të fluorit.

Pastë për dhëmbë të ndjeshëm: kjo pastë dhëmbësh është bërë nga e njëjta formulë, por gjithashtu përmban klorur kaliumi i cili ndihmon në parandalimin e dhimbjes.

Pastë dhëmbësh për duhanpirësit: këto lloje janë formuluar posaçërisht për të hequr njollat ​​e forta të shkaktuara nga nikotina dhe zifti.

Pastë dhëmbësh për zbardhje të dhëmbëve: kjo pastë dhëmbësh heq njollat ​​nga dhëmbët dhe gjithashtu përmirëson pamjen e tyre. Këto janë të njohura nga shumë njerëz të cilët dëshirojnë dhëmbë të shëndetshme, dhëmbë të bardhë por kosto më të ulët sesa zbardhja të kryhet nga një profesionist.

Pastë dhëmbësh e përbërë nga soda e bukes: kjo pastë dhëmbësh është konsideruar të jetë më pak gërryese se llojet e tjera, por ka efekt të barabartë. Në disa raste ajo është parë si më efektive në pastrimin e dhëmbëve.

Pastë dhëmbësh Gel: pastë xhel apo vepra dentare xhel në të njëjtën mënyrë si llojet e tjera të pastave ndihmon për të pastruar dhëmbët nga bakteriet dhe organizmat e tjerë.

 

Një rutinë e mirë e higjinës së dhëmbëve përfshin pikat më poshtë:

  • Përdorimi i një pastë fluoride – me një brushe dhëmbësh manuale ose elektrike.
  • Pastrimi i dhëmbëve me pe – për të hequr grimcat e ushqimit dhe pllakëzat me bakterie.
  • Përdorimi i një gargarë antiseptike – shpëlarja e gojes për të larguar mbeturinat që mbetin nga pastrimi me brushë dhëmbësh dhe pe.

 

Kto mund të bëhet në baza ditore. Në aspektin e parandalimit, konsideroni pikat më poshtë:

  • Pastrim profesional çdo gjashtë muaj.
  • Dy herë në vit vizitë te dentisti – për të monitoruar shëndetin e dhëmbëve.
  • Kufizimi i marrjes se ushqimeve të ëmbla apo me sheqer – ëmbëlsira, çokollatë, lëngje frutash etj
  • Shmangni ëmbëlsirat apo sheqerna në mes të ngrënies – zgjidhni ujë në vend tyre.

 

 

 

 

 

Është e rëndësishme që të zhvilloni zakone të mira të kujdesit për dhëmbët në një moshë të re, pasi që këto do të vazhdojnë në moshën e rritur dhe më gjerë. Një rutinë e përditshme do të sigurojë që dhëmbët të qëndrojnë të shëndetshme dhe të reduktohet rreziku nga problemet e dhëmbëve si demtimi dhe prishja e tyre.

Stomatologji parandaluese

Është shume e rëndësishme për të vizituar dentistin mbi një bazë të rregullt sepse ata do të monitorojnë shëndetin tuaj dentar dhe të ofrojë këshilla mbi mënyrat më të mira të kujdesit për dhëmbët tuaj. Ata gjithashtu mund të zbulojnë shenjat e hershme të gjendjes së dhëmbëve dhe të bëjnë trajtimin e tyre para se të bhet serioze.

 

Klinika Gjermane e Dhembit – na vizitoni ne cdo kohe, kontrolla dhe konsullta është pa pagesë.

Kjo është adresa jonë:
Rr. Nazim Gafurri 68a
10000 Prishtinë

Telefoni: 038 51 88 44
Email: info@klinika-gjermane.de
Web: www.klinika-gjermane.de

 

 

Posted in Dhëmbët, Këshilla by admin