Mbroni dhëmbët e fëmijës tuaj: 7 Këshilla të shëndetit oral për prindërit.

03/12/2015

dhembet te fmijetËshtë mirë që të ju kujtojmë prinëdrve rreth rëndësisë së vizitave tek dentisti në fëmijërinë e hershme dhe krijimit të një rutine dentare në moshë të re.

A e keni ditur që prishja mund të shfaqet sapo të fillojnë dhëmbët të dalin? Prishja e dhëmbit ndikon më shumë se shëndeti oral. Bakteria në gojë mund të përhapet gjithashtu në trup dhe eventualisht kontribuon në sëmundje të zemrës, atak dhe më shumë.

Një buzëqeshje e shëndetshme nënkupton një fëmijë i shëndetshëm dhe i lumtur. Këshillat e shëndetit oral për prindërit përfshijnë:

  1. Krijoni një raport dentar të hershëm. Caktoni një vizitë tek dentist për fëmijën tuaj brenda 6 muajsh pas daljes së parë të dhëmbit apo në ditlindjen e parë të fëmijës tuaj.
  2. Kufizoni shishet në kohën e gjumit vetëm në ujë. Të fjeturit me lëngje apo qumësht mund të shkaktojnë prishjen tek fëmijët si pasojë e sheqerit nga lëngjet që mbetet në kontakt të gjatë me dhëmbët për periudha të gjata.
  3. Pastroni biberonët mirë. Vrimat që shkaktojnë bakteriet mund të barten nga të rriturit tëk fëmijët. Mos i pastroni biberonët dhe materialet e tjera me gojën tuaj dhe pastaj t’ua jepni fëmijëve tuaj.
  4. Pastroni mishrat kur dhëmbët janë duke dalur. Dhëmbët e foshnjave janë të ekspozuar ndaj prishjes sapo të fillojnë të dalin.
  5. Parandaloni shprehitë e këqija. Thithja e gishtave dhe biberonët pas moshës 2 vjeçare mund të krijojnë dhëmbë të plasaritur apo probleme me kafshimin.
  6. Luani sigurtë. Nëse fëmija juaj luan ndonjë sport, sigurohuni që ata të përdorin mbrojtëse të gojës. Mbrojtset e gojës mund të ndihmojnë në parandalimin e lëndimeve në nofulla, gojë dhe dhëmbë, dhe janë natyrshëm më të lirë se sa kostoja për të trajtuar një lëndim.
  7. Zgjedhni ushqime të shëndetshme. Shmangiuni dhënies së ushqimeve që janë të tharta për fëmijën tuaj (të larta në aciditet, që e shkatërron emalimin e dhëmbit), të ngjitshme (e lë sheqerin të qëndrojë në dhëmbë për kohë të gjatë). Opsionet për ushqime të shëndetshme përfshijnë bare me drithëra apo me granola.

Nëse nuk trajtohet, madje edhe në fazën e hershme të jetës, prishja e dhëmbëve mund të ketë implikime serioze për shëndetin afatgjatë të fëmijëve. Nuk është asnjëherë lehtë të krijoni një higjienë të mirë dentale, gjë që do të kontribuonte në shëndetin afatgjatë dhe një jete të shëndetshme për ju dhe fëmijën tuaj.

Posted in Dentisti by admin