10 Mënyrat Për Një Buzëqeshje të Shëndetshme Dhe të Bukur

18/09/2015

10menyratpernjebuzeqeshje

Më shumë se pamje

Mendojeni njërin nga aktorët apo këngtarët tuaj të famshëm të preferuar. Shanset thonë se ata të gjithë kanë buzëqeshje të bukura, me dhëmbë të drejtë dhe të bardhë. Një buzëqeshje e shëndoshë nuk është vetëm pjesë e standardit tonë ideal të bukurisë, por është gjithashtu pjesë e rëndësishme e shëndetit tonë në përgjithësi.

Rreziqet e fshehura të shëndetit

Nëse ne nuk kujdesemi për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve, atëherë bakteriet rriten në dhëmbët tonë si pllaka bakteriale. Kjo mund të shkaktojë prishjen e dhëmbëve, që qon në dëmtim të dhëmbëve (kavitet) dhe malcim nullesh (gingivitis), formë sëmundjeje e mishrave.

Sidoqoftë, ju mund ti parandaloni problemet e dhëmbëve dhe mishrave dhe të keni një buzëqeshje të shëndetshme me këto 10 hapa që do ju tregojmë në vazhdim:

1. Përdorni brusha të pastra
Pastroni dhëmbët dy herë në ditë. Përdorni pastë dhëmbësh me përbërje të fluorurit. Ndërroni brushën tuaj çdo 3-4 muaj, ose edhe më herët nëse fillon të dëmtohet.

2. Pastroni dhëmbët tuaj me pe çdo ditë
Kjo mënyrë e pastrimit largon mbetjet e ushqimit dhe pllakëzat bakteriale që brusha juaj e dhëmbëve nuk mund ti arrijë.

3. Konsiderojeni të rëndësishëm shpëlarjen
Përdorni shpëlarjen me fluorur. Studimet kanë treguar se përdorimi I pastës së dhëmbëve me fluorur dhe shpëlarjes është shumë më efektiv sesa përdorimi vetëm I pastës së dhëmbëve me fluorur, në mënyrë që të parandalohet prishja e dhëmbëve. Shpëlarja e gojës nuk rekomandohet për fëmijët nën moshën 6 vjeçare.

4. Vizitoni Dentistin
Vizitoni dentistin tuaj rregullisht në mënyrë që ti pastroni dhëmbët dhe të merni një ekzaminim të gojës, në mënyrë që të parandalohen shumë sëmundje.

5. Anashkaloni sheqerin
Për arsye se të gjitha ushqimet që pëmbajnë sheqer kontribuojnë në prishjen e dhëmbit, shmanguni ushqimeve si pijeve të gazuara, sheqerkave, ëmbëlsirave dhe pastave, për shkak se të gjitha këto përmbajnë nivel të lartë të sheqerit. Gjithashtu, kufizoni ngrënien e gjërave të imta midis vakteve të ushqimit. Çdo herë që ju hani sheqer, dhëmbët tuaj janë më të ndjeshëm në 20 minuta më pas.

6. Kontrolloni Fluorurin
Jeni të vetëdijshëm që fluoruri, I cili shtohet zakonisht në ujin e mbyllur me tapë ndihmon në parandalimin e dëmtimit të dhëmbëve, mund të jetë në nivel shumë të ultë në ujë të filtruar dhe në shumicën e ujit në shishe për të qenë I dobishëm. Shumica e filtruesve të ujit nuk e largojnë fluorurin, por ata që e përdorin distilimin me avull, osmozën kundër aluminit të aktivizuar, e largojnë atë.

7. Mbroni të vegjlit tuaj
Fluoruri I gjendur në ujë është I dobishëm dhe I sigurtë si për të rritur ashtu edhe për fëmijë. Prandaj, mbroni të vegjlit tuaj duke u kujdesur për përmbajtjen e fluorurit si në ujë ashtu edhe në pastën e dhëmbëve që përdorni për ta.

8. Ndërpreni pirjen e duhanit
Duhani është një nga shkaktarët dhe kontribuesit kryesorë të sëmundjeve të mishit të dhëmbëve tek të rriturit. Përveç ç’ngjyrosjes së dhëmbit (perfitimi I ngjyrës së hirtë tek dhëmbët), mund të shkaktojë kancerin e gojës, probleme në shërim pas ndonjë procesi dental, dhe dhëmbë të njollosur.

9. Dëshironi perla të bardha?
Nëse dëshironi ti zbardhni dhëmbët, bisedoni me dentistin tuaj për mundësitë që I keni. Dentisti juaj mund të iu rekomandojë një procedurë efektive duke u bazuar në llojin e ngjyrës dhe nëse keni pasur lidhës ose mbushje nga ngjyrosja e dhëmbëve. Mundësitë mund të përfshijnë:
• Zbardhje ansore në karrige që mund të bëhet në zyren e dentistit tuaj
• Zbardhje-mbi-kënd që përmbajnë peroksid
• Pasta ç’ngjyrosëse që përmbajnë lëndë gërryese të buta.

10. Njihni rreziqet tuaja
Ju mund të përmirësoni shëndetin tuaj oral dhe shëndetin tuaj në përgjithësi duke punuar me dentistin tuaj për të zvogëluar rreziqet nga të gjtiha sëmundjet.

Posted in Dhëmbët, Këshilla by admin